ßßß Cookit - przepis na Młoda marchew z orzechową nutą.

Młoda marchew z orzechową nutą.

nazwa

Wykonanie

Mama uszczęśliwiła mnie wczoraj młodziutkimi marchewkami … tak, marchewkami ! Taka moja miłość do warzyw, owoców oczywiście też – to dopiero się zacznie (lato <3, najlepszy sezon). Postanowiłam wykorzystać je dzisiaj w śniadaniu i tak narodził się pomysł na marchewki zapiekane z kaszą orkiszową . Otuliłam je warstwą złocistego syropu klonowego, delikatnego oleju kokosowego i aromatycznego cynamonu . Zaś kaszę wymieszałam z chrupiącym masłem orzechowym oraz pełną smaku skórką pomarańczy . To połączenie zdecydowanie zachwyciło moje podniebienie! Mam nadzieję, że podbije też Wasze 😉
orzechowa kasza orkiszowa z skórką pomarańczy zapieczona z cynamonowymi młodymi marchewkami
peanut butter spelt groats with orange peel baked with cinnamon young carrots
Składniki:
60g kaszy orkiszowej (4-5 łyżek)
szklanka mleka roślinnego
łyżeczka cukru kokosowego
skórka z pomarańczy ok. łyżeczki
łyżka masła orzechowego (tu: 100% crunchy)
ok. 4-5 młodych marchewek
łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
cynamon
łyżka syropu klonowego
opcjonalnie: orzeszki ziemne na wierzch
Kaszę najlepiej zalać na noc mlekiem, by rano szybciej się ugotowała. Następnie rano ugotować z cukrem i skórką z pomarańczy. Na koniec wmieszać masło orzechowe. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Młode marchewki dokładnie umyć i wetrzeć w nie cynamon, olej i syrop klonowy – wymieszać po prostu całość dłońmi. Ułożyć na wierzchu kaszy. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!
Co jeszcze na dziś? Pozostanę może dalej w klimacie marchewkowo-orzechowym i dorzucę tylko szparagi . Tak! Wczoraj właśnie zajadałam się pieczonymi szparagami oraz młodą marchwią w orzechowej ‚glazurze’ – wytrawnej oczywiście. Szczerze polecam Wam to połączenie, cudowny smak!
pieczone szparagi oraz młoda marchew z masłem orzechowym
baked asparagus and young carrots with peanut butter
Składniki:
inspiracja
kilka młodych marchewek
kilka szparagów
sól morska, pieprz
wędzona papryka, imbir, cynamon, kurkuma, kumin
łyżka syropu klonowego
łyżka masła orzechowego
łyżka wody/oliwy
Marchewki oraz szparagi bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Następnie wymieszać ze sobą przyprawy po czym dodać masło, wodę lub oliwę oraz syrop klonowy. W gotowej ‚paście’ obtoczyć marchewki i szparagi. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 15 min. szparagi i 30 min. marchewki. Smacznego!
Od razu przyjemniej się wstaje kiedy słońce przebija się przez okna i wpada do pokoju
Miłego, słonecznego weekendu!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/moda-marchew-z-orzechowa-nuta.html