Wykonanie
Mama uszczęśliwiła mnie wczoraj młodziutkimi
marchewkami … tak,
marchewkami ! Taka moja miłość do warzyw,
owoców oczywiście też – to dopiero się zacznie (lato <3, najlepszy sezon). Postanowiłam wykorzystać je dzisiaj w śniadaniu i tak narodził się pomysł na
marchewki zapiekane z
kaszą orkiszową . Otuliłam je warstwą złocistego
syropu klonowego, delikatnego
oleju kokosowego i aromatycznego
cynamonu . Zaś
kaszę wymieszałam z chrupiącym
masłem orzechowym oraz pełną smaku skórką
pomarańczy . To połączenie zdecydowanie zachwyciło moje podniebienie! Mam nadzieję, że podbije też Wasze 😉



orzechowa
kasza orkiszowa z skórką
pomarańczy zapieczona z cynamonowymi młodymi
marchewkamipeanut butter spelt groats with orange peel baked with cinnamon young carrotsSkładniki:60g
kaszy orkiszowej (4-5 łyżek)

szklanka
mleka roślinnegołyżeczka
cukru kokosowegoskórka z
pomarańczy ok. łyżeczkiłyżka
masła orzechowego (tu: 100% crunchy)ok. 4-5
młodych marchewekłyżeczka rozpuszczonego
oleju kokosowegocynamonłyżka
syropu klonowegoopcjonalnie:
orzeszki ziemne na wierzch
Kaszę najlepiej zalać na noc
mlekiem, by rano szybciej się ugotowała. Następnie rano ugotować z
cukrem i skórką z
pomarańczy. Na koniec wmieszać
masło orzechowe. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Młode marchewki dokładnie umyć i wetrzeć w nie
cynamon,
olej i
syrop klonowy – wymieszać po prostu całość dłońmi. Ułożyć na wierzchu
kaszy. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!Co jeszcze na dziś? Pozostanę może dalej w klimacie
marchewkowo-
orzechowym i dorzucę tylko
szparagi . Tak! Wczoraj właśnie zajadałam się pieczonymi
szparagami oraz
młodą marchwią w orzechowej ‚glazurze’ – wytrawnej oczywiście. Szczerze polecam Wam to połączenie, cudowny smak!

pieczone
szparagi oraz
młoda marchew z
masłem orzechowymbaked asparagus and young carrots with peanut butterSkładniki:inspiracjakilka
młodych marchewekkilka
szparagówsól morska,
pieprzwędzona
papryka,
imbir,
cynamon,
kurkuma, kuminłyżka
syropu klonowegołyżka
masła orzechowegołyżka wody/oliwy
Marchewki oraz
szparagi bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Następnie wymieszać ze sobą
przyprawy po czym dodać
masło,
wodę lub
oliwę oraz
syrop klonowy. W gotowej ‚paście’ obtoczyć
marchewki i
szparagi. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 15 min.
szparagi i 30 min.
marchewki. Smacznego!Od razu przyjemniej się wstaje kiedy słońce przebija się przez okna i wpada do pokojuMiłego,
słonecznego weekendu!