Wykonanie
Już od dawna planowałam upiec
chałkę . Szukałam tylko idealnego wegańskiego przepisu. Aż w końcu pojawił się wpis Klaudii na jej blogu
MASZU na
chałkę, która od razu mnie zachwyciła. Jak to ja, lubię eksperymentować – zamiast
mąki pszennej zrobiłam ją z orkiszowej, a w dodatku pełnoziarnistej .
Cukier zaś zastąpiłam
ksylitolem . Smaku jej to ani trochę nie odebrało, choć jest nieco inna niż klasyczne
chałki – bardziej zbita, ale również lekka i puszysta. Zajadałam się dziś nią wraz z kremem z
awokado,
banana oraz
masła orzechowego z dodatkiem
cynamonu . Trudno było się powstrzymać, by nie ukroić jeszcze więcej kawałkówPoza tym, zasypianie, gdy w całym domu unosi się zapach słodkiego wypieku jest jeszcze przyjemniejsze niż zwykle.

pełnoziarnista
chałka orkiszowa z
kokosową kruszonką podana z kremem
awokado-
banan-
masło orzechowe-
cynamonwhole spelt challah with coconut crumble served with
avocado-
banana-peanutbutter-cinnamon creamSkładniki:źródło i inspiracja, z moimi zmianami

25 g świeżych
drożdży200 ml ciepłego
mleka roślinnego (tu:
sojowe)450 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (lub zwykłej pszennej, jak w oryginale)100 g
oleju (tu:
ryżowy)50 g
ksylitolu + jedna łyżka
cukru kokosowego1 łyżka zmielonego (złotego)
siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej
wodymiąższ z 1/2
laski waniliikruszonka :20 g
ksylitolu (lub
cukier waniliowy)20 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej30 g
oleju kokosowego
Na początek zalać
siemię lniane wodą i odstawić do zgęstnienia. Następnie rozkruszyć
drożdże, które wymieszać z
cukrem kokosowym.
Mleko należy lekko podgrzać z ziarenkami
wanilii. Dodać do
drożdży wraz z siemieniem. Lekko zmiksować z pomocą blendera/miksera. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Po czasie dodać
mąkę,
olej oraz
ksylitol i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące się do dłoni, elastyczne. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Zapleść warkocz i przykryć, niech wyrasta ok. 30 min. W tym czasie można przygotować kruszonkę – rozetrzeć w placach składniki.
Potem posmarować powierzchnię
wodą i posypać gotową kruszonką. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min. Ostudzić i można jeść!Smacznego!Wielki Piątek, dzień Postu. Dla mnie ten okres to czas refleksji i choć wiem, że rozmyślam, częściej niż tylko od święta, o swoim życiu to ten wyjątkowy czas zawsze pragnę poświęcić na głębsze przemyślenia. Jest wolne, nie trzeba się nigdzie spieszyć, choć matura już blisko i przy książkach
siedzę, to jednak wolę przeznaczyć też chwile na odpoczynek, nie tylko fizyczny, ale i psychiczny. Uważam, że właśnie tak powinny wyglądać święta. Bez zabiegania, ciągłej pogoni. Takich też właśnie Wam życzę – pełnych refleksji i miłości, w rodzinnej atmosferze. Smacznych wypieków i innych wielkanocnych potraw. Niech te święta wniosą do Waszych
serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło oraz nadzieję. I niech ten śnieg jak najszybciej znika, bo wiosnę mamy, a nie zimę!Wesołego Alleluja!!Miłego piątku!
