ßßß Cookit - przepis na Zdrowa wegańska chałka.

Zdrowa wegańska chałka.

nazwa

Wykonanie

Już od dawna planowałam upiec chałkę . Szukałam tylko idealnego wegańskiego przepisu. Aż w końcu pojawił się wpis Klaudii na jej blogu MASZU na chałkę, która od razu mnie zachwyciła. Jak to ja, lubię eksperymentować – zamiast mąki pszennej zrobiłam ją z orkiszowej, a w dodatku pełnoziarnistej . Cukier zaś zastąpiłam ksylitolem . Smaku jej to ani trochę nie odebrało, choć jest nieco inna niż klasyczne chałki – bardziej zbita, ale również lekka i puszysta. Zajadałam się dziś nią wraz z kremem z awokado, banana oraz masła orzechowego z dodatkiem cynamonu . Trudno było się powstrzymać, by nie ukroić jeszcze więcej kawałków
Poza tym, zasypianie, gdy w całym domu unosi się zapach słodkiego wypieku jest jeszcze przyjemniejsze niż zwykle.
pełnoziarnista chałka orkiszowa z kokosową kruszonką podana z kremem awokado-banan-masło orzechowe-cynamon
whole spelt challah with coconut crumble served with avocado-banana-peanutbutter-cinnamon cream
Składniki:
źródło i inspiracja, z moimi zmianami
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka roślinnego (tu: sojowe)
450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (lub zwykłej pszennej, jak w oryginale)
100 g oleju (tu: ryżowy)
50 g ksylitolu + jedna łyżka cukru kokosowego
1 łyżka zmielonego (złotego) siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
miąższ z 1/2 laski wanilii
kruszonka :
20 g ksylitolu (lub cukier waniliowy)
20 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
30 g oleju kokosowego
Na początek zalać siemię lniane wodą i odstawić do zgęstnienia. Następnie rozkruszyć drożdże, które wymieszać z cukrem kokosowym. Mleko należy lekko podgrzać z ziarenkami wanilii. Dodać do drożdży wraz z siemieniem. Lekko zmiksować z pomocą blendera/miksera. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Po czasie dodać mąkę, olej oraz ksylitol i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące się do dłoni, elastyczne. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Zapleść warkocz i przykryć, niech wyrasta ok. 30 min. W tym czasie można przygotować kruszonkę – rozetrzeć w placach składniki. Potem posmarować powierzchnię wodą i posypać gotową kruszonką. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min. Ostudzić i można jeść!
Smacznego!
Wielki Piątek, dzień Postu. Dla mnie ten okres to czas refleksji i choć wiem, że rozmyślam, częściej niż tylko od święta, o swoim życiu to ten wyjątkowy czas zawsze pragnę poświęcić na głębsze przemyślenia. Jest wolne, nie trzeba się nigdzie spieszyć, choć matura już blisko i przy książkach siedzę, to jednak wolę przeznaczyć też chwile na odpoczynek, nie tylko fizyczny, ale i psychiczny. Uważam, że właśnie tak powinny wyglądać święta. Bez zabiegania, ciągłej pogoni. Takich też właśnie Wam życzę – pełnych refleksji i miłości, w rodzinnej atmosferze. Smacznych wypieków i innych wielkanocnych potraw. Niech te święta wniosą do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło oraz nadzieję. I niech ten śnieg jak najszybciej znika, bo wiosnę mamy, a nie zimę!
Wesołego Alleluja!!
Miłego piątku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/04/zdrowa-weganska-chaka.html