Wykonanie
Owsiankę w gofrach przemyciłam. Mamy zimę – mimo, iż gofry zazwyczaj kojarzą się z latem to w okresie mrozów i śniegu smakują mi najbardziej, gdyż wtedy
mogę przenieść się myślami w chwilę gorącego słońca albo po prostu stworzyć ich zimową wersję. Dziś podaję je bardziej jesiennie. Z słodkim karmelizowanym
jabłkiem,
rodzynkami oraz chrupiącymi prażonymi
płatkami migdałów . Zaś same gofry pachną
cynamonem,
imbirem oraz
kardamonem . Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i puszyste! Niech sztućce was nie zmylą – gofra w dłoń i zajadamy
cynamonowe gofry owsiane z karmelizowanym
jabłkiem*,
rodzynkami i prażonymi
płatkami migdałowymicinnamon oat waffles with caramelized apple*, raisins and toasted almond flakes*karmelizowane z
cukrem kokosowym i
olejem kokosowym*caramelized with coconut sugar and coconut oilSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)łyżka
mąki z tapioki *

łyżka
mąki owsianejłyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki
wodycynamon,
imbir i
kardamonszczypta
proszku do pieczeniaopcjonalnie: łyżeczka
ksylitolu (lub innego
cukru)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem. Rano przygotować ‚jajko’ z siemienia. Następnie wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki. Smażyć gofry w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!* współpracaPrzyjemnie jest z goframi zaczynać dzień. Tym bardziej w środku tygodnia.Dziś po szkole pojadę wycałować babcię i dziadka mocnooo wyściskam. W zasadzie nie jest mi to tego potrzebne żadne święto. Za każdym razem gdy ich odwiedzam okazuję jak wiele dla mnie znacząMiłego dnia!
