ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowa pizza owsiana i ‚gnocchi’.

Śniadaniowa pizza owsiana i ‚gnocchi’.

nazwa

Wykonanie

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy . Postanowiłam uczcić go już z samego rana. Na śniadanie serwuję „pizzę” owsianą z owocami i kremowym tofu, które połączyłam wraz z wanilią, syropem klonowym i płatkami drożdżowymi – smakuje niczym twarożek. Spód jest bardzo chrupiący z dodatkiem słodkich daktyli, aromatycznych wiórek kokosa oraz zdrowych nasionek chia . Na wierzch trafił dojrzały banan, letnie truskawki oraz jagody . Ponadto jagody goji, pełne smaku ziarna kakao i posiekane migdały . Na koniec całość polałam musem migdałowym . To się nazywa ‚wypasiona pizza’! I do tego jaka zdrowa
kokosowo-daktylowa pizza owsiana z waniliowym ‚twarożkiem’ tofu, bananem, truskawkami, jagodami, jagodami goji, ziarnem kakaowca, siekanymi migdałami oraz musem migdałowym
coconut-date oatmeal pizza with vanilla ‚cottage cheese’ tofu, banana, strawberries, blueberries, goji berries, cocoa nibs, chopped almonds and almond mousse
Składniki:
spód :
5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chia
łyżka mąki owsianej
2 duże posiekane daktyle (lub więcej)
łyżka wiórek kokosowych
1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić do zgęstnienia. Po czasie przełożyć na papier do pieczenia i ukształtować okrągły placek z grubszymi krawędziami (jak w pizzy). Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 10-15 min. Lekko ostudzić, przełożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami.
‚twarożek’ tofu :
150g tofu naturalnego (połowa kostki)
łyżka syropu klonowego
łyżeczka płatków drożdżowych
mielona wanilia
łyżka soku z cytryny
Wszystko dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowym ‚twarożkiem’ wysmarować spód pizzy.
Na wierzch nałożyć dowolne dodatki.
Smacznego!
Dziś dzielę się też z Wami kolejnym pomysłem na obiad. Tym razem zrobiłam szpinakowe kluseczki a’la gnocchi . Jednak dodałam zbyt mało mąki, więc były bardzo delikatne – wam polecam dosypać 1-2 łyżki więcej 😉
wegańskie ‚gnocchi’ szpinakowe podsmażone na oliwie z czosnkiem i suszonymi pomidorami
vegan spinach ‚gnocchi’ fried with olive oil, garlic and dried tomatoes
Składniki:
inspiracja
4 ugotowane ziemniaki (ok. 280g)
2 łyżki mąki orkiszowej (+ 1-2 więcej)
łyżka mąki z tapioki bio
łyżka płatków drożdżowych
dwie garści umytego i drobno posiekanego szpinaku
sól morska i pieprz
Ziemniaki dokładnie rozgnieść (na puree), dodać resztę składników i ugnieść ciasto. Formować dowolnej wielkości kluseczki. Następnie gotować ok. 5 min. Można zarumienić na patelni z oliwą lub podawać od razu. Smacznego!
Początek tygodnia, ostatni tydzień wolnego. Czas zabrać się do pracy i nabrać energii na powrót 😉 Brrrr… za oknem tak zimno i biało.
Udanego tygodnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/02/sniadaniowa-pizza-owsiana-i-gnocchi.html