ßßß

kokosowo-daktylowa pizza owsiana z waniliowym ‚twarożkiem’ tofu, bananem, truskawkami, jagodami, jagodami goji, ziarnem kakaowca, siekanymi migdałami oraz musem migdałowymcoconut-date oatmeal pizza with vanilla ‚cottage cheese’ tofu, banana, strawberries, blueberries, goji berries, cocoa nibs, chopped almonds and almond mousseSkładniki:spód :5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chiałyżka mąki owsianej2 duże posiekane daktyle (lub więcej)łyżka wiórek kokosowych1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić do zgęstnienia. Po czasie przełożyć na papier do pieczenia i ukształtować okrągły placek z grubszymi krawędziami (jak w pizzy). Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 10-15 min. Lekko ostudzić, przełożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami.‚twarożek’ tofu :150g tofu naturalnego (połowa kostki)łyżka syropu klonowegołyżeczka płatków drożdżowychmielona waniliałyżka soku z cytrynyWszystko dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowym ‚twarożkiem’ wysmarować spód pizzy.Na wierzch nałożyć dowolne dodatki.Smacznego!Dziś dzielę się też z Wami kolejnym pomysłem na obiad. Tym razem zrobiłam szpinakowe kluseczki a’la gnocchi . Jednak dodałam zbyt mało mąki, więc były bardzo delikatne – wam polecam dosypać 1-2 łyżki więcej 😉
wegańskie ‚gnocchi’ szpinakowe podsmażone na oliwie z czosnkiem i suszonymi pomidoramivegan spinach ‚gnocchi’ fried with olive oil, garlic and dried tomatoesSkładniki:inspiracja4 ugotowane ziemniaki (ok. 280g)2 łyżki mąki orkiszowej (+ 1-2 więcej)łyżka mąki z tapioki biołyżka płatków drożdżowychdwie garści umytego i drobno posiekanego szpinakusól morska i pieprzZiemniaki dokładnie rozgnieść (na puree), dodać resztę składników i ugnieść ciasto. Formować dowolnej wielkości kluseczki. Następnie gotować ok. 5 min. Można zarumienić na patelni z oliwą lub podawać od razu. Smacznego!Początek tygodnia, ostatni tydzień wolnego. Czas zabrać się do pracy i nabrać energii na powrót 😉 Brrrr… za oknem tak zimno i biało.Udanego tygodnia!