Wykonanie
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy . Postanowiłam uczcić go już z samego rana. Na śniadanie serwuję „pizzę” owsianą z
owocami i kremowym
tofu, które połączyłam wraz z
wanilią,
syropem klonowym i
płatkami drożdżowymi – smakuje niczym
twarożek. Spód jest bardzo chrupiący z dodatkiem słodkich
daktyli, aromatycznych wiórek
kokosa oraz zdrowych nasionek chia . Na wierzch trafił dojrzały
banan, letnie
truskawki oraz
jagody . Ponadto
jagody goji, pełne smaku ziarna
kakao i posiekane
migdały . Na koniec całość polałam musem
migdałowym . To się nazywa ‚wypasiona pizza’! I do tego jaka zdrowa

kokosowo-daktylowa pizza owsiana z
waniliowym ‚twarożkiem’
tofu,
bananem,
truskawkami,
jagodami,
jagodami goji, ziarnem kakaowca, siekanymi
migdałami oraz musem
migdałowymcoconut-date oatmeal pizza with vanilla ‚cottage cheese’
tofu,
banana, strawberries, blueberries, goji berries, cocoa nibs, chopped almonds and almond mousseSkładniki:spód :5 łyżek
płatków owsianych
łyżka nasion chiałyżka
mąki owsianej2 duże posiekane
daktyle (lub więcej)łyżka wiórek
kokosowych1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić do zgęstnienia. Po czasie przełożyć na papier do pieczenia i ukształtować okrągły placek z grubszymi krawędziami (jak w pizzy). Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 10-15 min. Lekko ostudzić, przełożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami.‚twarożek’
tofu :150g
tofu naturalnego (połowa kostki)łyżka
syropu klonowegołyżeczka
płatków drożdżowychmielona
waniliałyżka
soku z cytrynyWszystko dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowym ‚twarożkiem’ wysmarować spód pizzy.Na wierzch nałożyć dowolne dodatki.Smacznego!Dziś dzielę się też z
Wami kolejnym pomysłem na obiad. Tym razem zrobiłam
szpinakowe kluseczki a’la gnocchi . Jednak dodałam zbyt mało
mąki, więc były bardzo delikatne – wam polecam dosypać 1-2 łyżki więcej 😉

wegańskie ‚gnocchi’
szpinakowe podsmażone na
oliwie z
czosnkiem i
suszonymi pomidoramivegan spinach ‚gnocchi’ fried with
olive oil, garlic and dried tomatoesSkładniki:inspiracja4 ugotowane
ziemniaki (ok. 280g)2 łyżki
mąki orkiszowej (+ 1-2 więcej)łyżka
mąki z tapioki biołyżka
płatków drożdżowychdwie garści umytego i drobno posiekanego
szpinakusól morska i
pieprzZiemniaki dokładnie rozgnieść (na puree), dodać resztę składników i ugnieść ciasto. Formować dowolnej wielkości kluseczki. Następnie gotować ok. 5 min. Można zarumienić na patelni z
oliwą lub podawać od razu. Smacznego!Początek tygodnia, ostatni tydzień wolnego. Czas zabrać się do pracy i nabrać energii na powrót 😉 Brrrr… za oknem tak zimno i biało.Udanego tygodnia!