Wykonanie
Kokosowa rozkosz. Jak to mój tata
mawia, gdy coś mu bardzo smakuje – „poezja!”Najlepszy comfort food jaki
mogę sobie zaserwować, a do tego zjedzone w towarzystwie mojej kochanej solenizantki, której upiekłam
kokosowe ciacho. W mojej miseczce dziś oczywiście owsianka ! Na
mleczku kokosowym z wiórkami
kokosa . Podana z letnimi
jagodami, rozpuszczającą się
gorzką czekoladą oraz ulubionym
masłem z
nerkowców . Rozkoszując się śniadaniem po głowie krążą myśli, by się zbyt szybko nie kończyłoTakie poranki mogły by trwać wiecznie!

kokosowa owsianka z
wanilią (na
mleku owsianym i
mleczku kokosowym) podana z
jagodami,
gorzką czekoladą 92% oraz musem z
nerkowcówcoconut-vanilla oatmeal (with oat and coconut milk) served with blueberries, dark chocolate 92% and cashews mousse

Składniki:5-6 łyżek
płatków owsianychszklanka
mleka (tu: owsiane plus 5 łyżek gęstego
mleczka kokosowego)łyżka
syropu klonowegokopiasta łyżeczka wiórek
kokosowychmielona
waniliaCałość wymieszać w garnuszku już wieczorem. Rano wystarczy gotować do gęstości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Aparat zawsze mam pod ręką, więc czasem (albo raczej często) kusi mnie by zrobić zdjęcie innych posiłków, tym bardziej gdy wyjątkowo mi smakują. No tak – mam wolne, więc i sporo czasu, by przyrządzić coś pysznego. Może akurat komuś przypadną do gustu te pomysły 😉 Innymi słowy, korzystam z ferii ‚jak najsmaczniej’ i z przyjemnością krzątam się po kuchni.

Na obiad prosto i zdrowo –
makaron kukurydziany z
pieczarkami,
szpinakiem,
cebulką i
suszonymi pomidorami .
Potem chciałam jakoś wykorzystać
grahamkę, która została z poprzedniego dnia, więc zrobiłam
cynamonowe tosty francuskie .
makaron :
cebulkę podsmażyć z
pieczarkami – przyprawić
pieprzem, słodką wędzoną
papryką, cząbrem,
pietruszką; dodać
szpinak oraz posiekane
suszone pomidory – chwilę jeszcze smażyć; po ugotowaniu
makaronu wymieszać wszystko ze sobą na patelni; polecam dodać też
pestki dyni oraz
słoneczniktosty :
bułkę pokroić i moczyć w
mleku migdałowym połączonym z mielonym
siemieniem lnianym, łyżeczką
ksylitolu oraz
cynamonem; smażyć na
oleju kokosowymJuż środa, 4 luty, drugi miesiąc nowego roku. Im bliżej końca i początku – końca szkoły, początku Matury, a tym samym nowego rozdziału w życiu, tym więcej różnych emocji we mnie. Z jednej strony – stres przez egzaminami, a z drugiej – ekscytacja i radość, że znowu coś się zmieni, z wiarą w spełnienie marzeń. Jedno z drugim się równoważy. Stałe jest i niech tak zostanie – moje nastawienie do życia, mam głowę pełną pozytywnych myśliMiłego dnia!
