Co kryje się pod tą nazwą? Nic innego jak kapuśniak..Typowo polska zupa,gotowana przez nasze babcie,czasem pewnie też i mamy. Nie każdy lubi kapuśniak. Dla mnie kapuśniak jest tylko jeden,z kwaszonej kapusty. W moich stronach często gotuje się kapuśniak z białej kapusty,zabielany...ale,to nie dla mnie,wole taki kwaskowaty...Składniki :1 kg kiszonej kapusty2 średnie cebule1 szklanka kwaśnej śmietanyok 200 g wędzonego boczkuok 200 g wędzonej kiełbasyząbek czosnku1-2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżka mąkisól do smakuKapustę zalej 3 l wody i zagotuj.Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na suchej patelni podsmaż boczek i dodaj do gotującej się kapusty.Cebulę i czosnek drobno posiekaj po czym dodaj do zupy. Zupę gotuj do momentu aż kapusta będzie miękka.W między czasie podsmaż kiełbasę,dodaj pod koniec gotowania się zupy. Przypraw do smaku słodką papryką oraz solą. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj cały czas mieszając.Zupę najlepiej podawać z chlebem. Smacznego !