ßßß Cookit - przepis na Pierogi z fasolą i kiszoną kapustą

Pierogi z fasolą i kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie w końcu na gotowanie czegoś ambitniejszego niż kasza z warzywami i strączkami czy podobne historie. Na ostatniej KS w Kato było sporo pierogów i jakoś tak podłapałem ochotę na lepienie. Coś mi się wydaje, że listopad będzie miesiącem pierogów. I to różnych, często dosyć eksperymentalnych, oj coś tak czuję. No cóż, na pierwszy ogień poszły resztki z lodówki.
Na farsz:
- pół szklanki kiszonej kapusty
- pół puszki czerwonej fasoli
- mała cebula
- pół główki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody (mniej więcej, lać stopniowo)
Czosnek i cebulę drobno posiekać i posmażyć na oliwie. Dorzucić na patelnię drobno posiekaną i porządnie odciśnietą kapustę i zmielonoą lub dobrze rozgniecioną fasolę. Dusić kilka minut, odstawić do wystygnięcia.
Ulepić ciasto, wyciąć kółka, dodać farsz itd. Chyba każdy wie o co chodzi. Gotować 3 minuty w bulgoczącej wodzie. Z tych proporcji wychodzi do 20 pierogów.
Źródło:http://veganza-veganza.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-fasola-i-kiszona-kapusta.html