Szarlotka...Kto jej nie lubi..Najlepsza jest podawana jeszcze na ciepło.Składniki:3 szklanki mąki2 cukrywaniliowe3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia6 jajekkostka margaryny2 op. kisielujabłkowego6 jabłek6 gruszekszczypta soliŻółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym,1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Jabłka i gruszki obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki.Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka,podlewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym.Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.Ostygłą masę wykładamy na ciasto.Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami.Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch.Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto ( ciasto również możemy zetrzeć na tarce)Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.