Wykonanie
Oj długo nie przepadałam za komosą
ryżową . A bo zdrowa, to trzeba jeść... Szczególnie jeśli jesteś na diecie wegańskiej... Jeść na siłę? Żadna przyjemność. Na szczęście, okazało się, że po prostu nie potrafiłam poprawnie przygotowywać komosy. Teraz quinoa smakuje jak niebo i mogłabym ją jeść codziennie. A ostatnia komosa ryżowa z
brokułami, grillowanymi
pomidorami i
szpinakiem stała się naszym obiadowym
hitem. Musicie spróbować!No właśnie... Każdy produkt spożywczy trzeba umieć przygotowywać. Inaczej smakuje rozgotowany
makaron, a inaczej ten al dente. Liczy się także jakość.
Czekolada dobrej jakości, a wyrób czekoladopodobny jest jak niebo i ziemia.Dlatego nigdy nie zniechęcajcie się.Czasem coś nie wychodzi, ale w gotowaniu, jak w każdej czynności w życiu - potrzebna jest cierpliwość, doświadczenie. Szukajcie także dobrych, ekologicznych marek. Ich produkty nie tylko lepiej smakują, ale mają więcej wartości odżywczych. I na koniec - jeśli po wielu podejściach, coś nadal Wam nie smakuje, nie zmuszajcie się. Ja też nie lubię wszystkiego, a jedzenie jest przecież po to, by sprawiać nam przyjemność :).Dziś więc zapraszam Was na komosę
ryżową, którą musiałam grzecznie przeprosić. Podałam ją z
brokułami, grillowanymi
pomidorkami i
szpinakiem . Mówiąc nieskromnie
powiem, że wyszło małe wegańskie kulinarne niebo!
wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 3/4 szklanki komosy ryżowej- ok. 12 różyczek
brokuła, ugotowanego na parze- 5 łyżek orzeszków
Pini, uprażonych na suchej patelni- 3 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (nieweganie mogą zastąpić je 2 łyżkami startego
Parmezanu)- 1-2 garście
szpinaku- ok. 10
pomidorków koktajlowych- kilka
suszonych pomidorów w zalewie, pokrojonych w kostkę-
sól,
pieprzKomosę gotuję w 1 i 1/2 szklanki, lekko osolonej
wody. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20-25 min, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.W międzyczasie
pomidorki koktajlowe układam na blaszce, skrapiam
oliwą, oprószam
solą i
pieprzem. Blaszkę wkładam do piekarnika pod rozgrzany grill na ok.10 min.Do miski z przygotowanym
musztardowym vinegrette* dodaję nieaktywne
płatki drożdżowe. Dokładnie mieszam. Następnie wsypuję przestudzone różyczki
brokuła, orzeszki
Pini,
suszone pomidory, komosę i
szpinak. Całość dokładnie mieszam.Gotową
sałatkę z komosy ryżowej przekładam do salaterek. Na wierzchu układam grillowane
pomidorki. Całość posypuję świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!*
musztardowy vinegrette:- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
soku z cytryny- 2 łyżeczki
musztardy Dijon- szczypta
chilli-
sól,
pieprzWszystko dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.