ßßß
wegańska bez cukru(śred. ok. 21-24 cm)spód:- 250 g świeżych daktyli- 50 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *- 30 g amarantusa ekspandowanego - ja użyłam Amarello- 100 g płatków migdałowych- 4 łyżki oleju kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu- 4 łyżki ksylitolu- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy- 1 łyżka pasty waniliowej- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamonu- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej- szczypta soliPłatki migdałowe blenduję na mąkę migdałową ( nie za drobną). Przekładam do miseczki.Do tego malaksera, w którym rozdrabniałam migdały, wkładam daktyle, które blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję sól, olej kokosowy, przyprawy, skórkę pomarańczową, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, syrop klonowy, ksylitol i dalej blenduję. Wrzucam siemię lniane i dalej blenduję. Na koniec dodaję zmielone płatki migdałowe i chwilę blenduję, by je dobrze wymieszać z masą.Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem. Całość przekładam do lodówki.masa migdałowa:- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 200 g migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 100 g ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)- 100 g oleju kokosowego- 50 g mleka roślinnego- 1 łyżka pasty waniliowej- 3 łyżka soku z cytryny- 125 g soku pomarańczowego- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu- kilka kropel ekstraktu migdałowego- szczypta soliWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny.Masę przekładam na spód. Całość przekładam do lodówki.duszony rabarbar:- 500 g rabarbaru pokrojonego na kawałki- 1/2 szklanki soku pomarańczowego- 4 łyżki syropu z agawy- 2 łyżki ksylitolu- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamonu- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej- 1/3 łyżeczki agaruRabarbar przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pozostałe składniki (oprócz agaru) mieszam w szklance, by się połączyły. Rabarbar polewam tak przygotowanym sosem.Całość dokładnie przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 50-60 min.Gdy rabarbar jest miękki układam go na masie migdałowej.Sos przelewam do rondelka i gotuję na średnik ogniu ok. 10 min, by się zredukował. Na koniec powoli, cały czas mieszając dodaję agar**. Jeszcze chwilę gotuję (ok. 1-2 min.) Powstałym sosem polewam rabarbar.Smacznego!*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu**Można pominąć dodanie agaru. Sos lekko zredukowany przelać do miseczki i polewać nim już ukrojone kawałki ciasta.