ßßß
wegańska bez cukru(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 250 g daktyli - najlepiej świeżych, izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin)- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem migdałów i melasy Dobra Kaloria, można użyć też innej, bez dodatków lub innego produktu preparowanego, tylko jeśli nie jest on niczym słodzony radziłabym dodać ok. 3 łyżki ksylitolu do zblendowanych daktyli*- 10 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 1 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu- 4 łyżki oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka cynamonu- duża szczypta kardamonu- kilka kropli ekstraktu migdałowego- szczypta soliDaktyle blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję sól, olej kokosowy, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, przyprawy, syrop klonowy i dalej blenduję.Wsypuję płatki migdałowe. Ponownie chwileczkę blenduję - płatki mają się połączyć z z masą a nie zblendować.Przekładam masę do miski, wrzucam grykę ekspandowaną, siemię lniane i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa morelowa:- 800 g moreli (masa już wypestkowanych), pokrojonych na ćwiartki- 100 g ksylitolu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 łyżka amaretto- 3 łyżki budyniu waniliowegoMorele umieszczam w garnku z grubszym dnem, dodaję ksylitol, pastę waniliową i amaretto. Gotuję na większym ogniu dopóki morele puszczą sok.Zmniejszam gaz na średni i gotuję ok. 30 min.Do szklanki nakładam 3 łyżki musu i mieszam bardzo dokładnie z budyniem waniliowym. Masę dodaję do pozostałej części musu, bardzo dokładnie mieszam i gotuję jeszcze ok. 3-4 min.3/4 masy wykładam na dno schłodzono spodu.masa migdałowa:- 100 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 100 g migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 50 g ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)- 3 łyżki oleju kokosowego- 120 g mleka roślinnego- 1 łyżka pasty waniliowej- 1 łyżka soku z cytryny- kilka kropel ekstraktu migdałowego- szczypta soli- dodatkowo do przystrojenia ciasta: 1 morela, 1-2 łyżki płatków migdałowychWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny.Masę wykładam na mus morelowy. Z pozostałego musu robię na kleksy i za pomocą noża tworzę z nich na masie migdałowej esy-floresy.Wierzch posypuję drobnymi kawałkami moreli i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 3 h (najlepiej na całą noc).Smacznego!