Wykonanie
Jak wygląda Wasze życie? Zdrowo się odżywiacie, ale czy się ruszacie? Racjonalne, wartościowe jedzenie jest ważne, jednak to nie wystarczy, by nasz organizm był w dobrej kondycji i nie chorował. Jednym z istotnych elementów naszego życia powinna być właśnie aktywność fizyczna. Nie tylko wpływa ona pozytywnie na naszą sylwetkę, ale i na nasze zdrowie, a przede wszystkim na nasz nastrój. Podczas ćwiczeń nasz organizm wytwarza endorfiny - hormony szczęścia, więc ruch nie tylko chroni nas przed chorobami somatycznymi, ale i psychicznymi. Oczywiście, nie każe nikomu od razu biegać maratonów. Zwykły spacer z psem pobudzi nasz organizm, a także i błogo wpłynie na nasze samopoczucie.To co? Wyłączamy komputer, ciepło się ubieramy i ruszamy na dwór. Przecież śnieg nam nie straszny ;pA po spacerze, zapraszam na pyszną komosę
ryżową z pieczonym
bakłażanem :)

wegańska, bezglutenowa(2 porcje)- 3/4 szklanki komosy ryżowej- 1 i 1/2 szklanki
wody- 1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich (podprażonych wcześniej na suchej patelni)- garść
żurawiny- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
octu winnego- sok z 1/2
cytryny- garść posiekanej
pietruszki- garść posiekanej
melisy- mała szczypta
chilli- 1
bakłażan-
sól,
pieprz-
oliwa z oliwek- dodatkowo (można pominąć) - kilka liści
świeżego szpinakuBakłażana myję, kroję w plastry i obficie
sole z obu stron. Posolonego pozostawiam na ok. 10 min.Wycieram z plastrów
bakłażana sól oraz sok, który z niego wyciekł i podsmażam je na patelni grillowej z obu stron na rumiano. Następnie całość układam w brytfannie, skrapiam
oliwą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min.Gdy
bakłażan się piecze w lekko osolonej wodzie gotuję komosę (ok. 20 min).W międzyczasie, na patelni na
oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję posiekany ząbek
czosnku i smażę chwilę, uważając by
czosnek się nie przypalił.Ugotowaną komosę przekładam do miski. Dodaję podsmażoną
cebulę i
czosnek,
żurawinę,
orzechy włoskie,
zioła,
ocet winny,
sok z cytryny i małą szczyptę
chilli.Wszystko wykładam na półmisek. Skrapiam
oliwą. Na wierzchu układam upieczony
bakłażan i dekoruję kilkoma listkami
świeżego szpinaku.Smacznego!