ßßß
(3 porcje)- pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)- ok. 10 młodych ziemniaczków- 1/3 szklanki suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)- 3 garście rukoli- garść świeżej mięty- gałązka rozmarynu- miodowo-musztardowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina*- olej do smażenia- sól, pieprzKaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie.Wyczyszczone młode ziemniaczki gotuję w wodzie ok. 15 min. Mają się lekko podgotować. Następnie wkładam je do naczynia ceramicznego (większe ziemniaczki przekrawam na pół), polewam lekko oliwą, solę, dodaję gałązkę rozmarynu i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 15 min (jeśli mamy taką możliwość wybieramy opcję grill).Kiedy ziemniaki są w piekarniku przygotowuję zielone szparagi. Myję je, odcinam końcówki, kroję w mniejsze kawałki, lekko solę,pieprzę i smażę ok. 15 min. Szparagi mają być miękkie, mocno zrumienione, w niektórych miejscach nawet przypalone.Przygotowuję moją sałatkę. Na dno talerza układam garść rukoli, następnie kilka upieczonych ziemniaków i odrobina kaszy gryczanej. Na samej górze układam szparagi. Całość polewam miodowo-musztardowym sosem vinegrette z dodatkirm białego wina*, pieprzę świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję listkami świeżej mięty.Smacznego!*M iodowo-musztardowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina- 1 łyżka octu winnego- 1-2 łyżki białego wina- 3 łyżki oliwy- 1 łyżka miodu (weganie mogą zastąpić go brązowym cukrem bądź innym "słodzidłem")- 1 łyżeczka musztardy dijon- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.