ßßß
(12 sztuk)- 3/4 szklanki suchej cieciorki- 1/2 małej cebuli- 1/2 małej pietruszki- 1/2 małej marchewki- 3 duże ogórki kiszone- 2 łyżki musztardy- 1 łyżeczka suszonej pietruszki- 1 łyżeczka suszonego koperku- 1 łyżeczka majeranku- 1/2 łyżeczki pieprzu- szczypta gałki muszkatołowej- 1 płaska łyżka suszonych grzybów zmielonych w młynku lub drobno posiekanych- 1 ząbek czosnku- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki siemienia lnianego- olej- sól i pieprzNamoczoną wcześniej cieciorkę gotuję do miękkości. (Możemy dodać łyżeczkę sody, by przyspieszyć jej ugotowanie.)Pietruszkę i marchew trę na tarce, a cebulę drobno kroję.Podsmażam warzywa na oleju. Gdy zmiękną, a cebula zyska złoty kolor, zdejmuję je z ognia.Ugotowaną ciecierzycę wrzucam do blendera. Dodaję warzywa, bułkę tartą, suszone grzyby, musztardę, czosnek i resztę przypraw. Blenduję wszystko na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Ogórki kroję w drobną kostkę i wrzucam do masy. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję jeszcze kilka łyżek oleju.Wgłębienia do muffinek smaruję olejem i do każdej z nich nakładam pasztet. Każdy pasztecik posypuję sezamem lub siemieniem lnianym.Paszteciki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Po upieczeniu, dają im przestygnąć i zajadam, choć według mnie paszteciki są najlepsze na 3-4 dzień. Jeśli przygotowujecie je na specjalną okazję, możecie upiec je odrobinę wcześniej.Smacznego!