Wykonanie

Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, robi się je szybko i przyjemnie. Dla amatorów
kawy cappuccino kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić właśnie taką
śmietankową mieszanką. Pyszne, lekkie i intensywnie
gruszkowe. Delicja :-)Składniki:
biszkopt jasny:3
jajka3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solibiszkopt ciemny:3
jajka3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakaoszczypta
solimasa gruszkowa:1 kg
gruszek (odmiana konferencja)2 łyżki
masłagalaretka gruszkowa (lub agrestowa)masa kawowa:250 g
masła (co najmniej 82%)80 g budyniu
śmietankowego6 łyżek
cukru2,5 szkl
mleka2 łyżki
kawy rozpuszczalnej kremowej2 łyżki
spirytususok z cytrynycukier puderponcz:1 szkl mocnej, gorzkiej
herbaty2 kieliszki
wódkisok z cytrynycukier do smakudodatkowo:tabliczka
gorzkiej czekolady1. Przygotowanie jasnego
biszkoptu:
białka oddzielamy od
żółtek i z dodatkiem
soli ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy po 1
żółtku i łyżce
cukru. Na sam koniec wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej
biszkopt. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 170*C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.2. Przygotowanie ciemnego
biszkoptu: ciemny
biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko razem z
mąką i
proszkiem do pieczenia przesiewamy również
kakao. Czas jak i temperatura pieczenia jest taki sam jak w przypadku jasnego
biszkoptu.3. Przygotowanie masy gruszkowej:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy na nim
gruszki (ok 10 minut). Gdy
gruszki będą już miękkie, ściągamy je z ognia i wsypujemy
galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.4. Przygotowanie masy kawowej: 2 szkl
mleka wlewamy do rondla, dodajemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia. Resztę
mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się
mleka.
Budyń trzymamy na ogniu tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.5.
Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy wystudzony
budyń.
Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości
wody (kilka kropel!), studzimy i powoli wlewamy do utartego
masła. Na koniec dodajemy
spirytus i
sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.6. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Jasny
biszkopt nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy, wykładamy tężejącą
galaretkę gruszkową i ponownie przykrywamy masą
kawową. Na masę kładziemy
biszkopt kakaowy, nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem
kawowy. Wierzch dekorujemy startą
gorzką czekoladą.7. Ciasto najlepiej smakuje po ok 1 dniu leżenia w lodówce, ale zdecydowanie polecam go jeść, gdy jest w temp. pokojowej.SMACZNEGO :-)


