Wykonanie

Czasami organizując przyjęcia mamy spory problem ze sztućcami. Na szczęście istnieją potrawy, gdzie widelec jest zupełnie zbędny. Tak, to wspaniałe finger food, do których nam potrzeba jedynie sprawnych rączek :-) Do takich przekąsek zaliczają się właśnie moje kanapki, idealne jako dodatek np. do sałatki, ale także bardzo smaczne zajadane jako odrębne danie.Składniki:1 bochenek
ciemnego pieczywa350 g
białego sera półtłustegook 200 g pikantnego chutney z
mango (można dać więcej lub mniej)5
piersi z kurczaka1
pomarańczaszczypiorekmasłosezam do obtoczenia
piersi z kurczakaoliwa bazyliowa
sól,
pieprz1.
Piersi z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, myjemy pod bieżącą zimną
wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy
solą,
pieprzem i
oliwą bazyliową, a następnie każdą z nich obtaczamy w
sezamie.
Mięso smażymy na rozgrzanym
oleju z dwóch stron.
Kurczaka najlepiej jest usmażyć dzień przed serwowaniem kanapek, a na chwilę przed ich przygotowaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do 200*C i podgrzać.
Kurczak jest wtedy chrupiący i podczas krojenia nie rozpada się.2.
Biały ser i chutney z
mango mieszamy ze sobą. Kromki
ciemnego pieczywa smarujemy
masłem, posypujemy
solą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 8 minut. Gorące
pieczywo smarujemy pastą
serową, a na niej kładziemy pokrojonego w plastry
kurczaka i plasterki
pomarańczy. Kanapki posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.3. Kanapki smakują najlepiej zaraz po przyrządzeniu, ale zimnymi na pewno też nie pogardzicie.SMACZNEGO :-)


