Wykonanie

12 kwietnia mój mąż obchodził urodziny. Jak co roku miałam problem z wymyśleniem dania na ciepło. Tydzień wcześniej będąc na obiedzie u babci zajadałam się delikatnym
mięsem w obłędnie smacznej
kapuście. Widząc jak nam bardzo smakuje, babcia podzieliła się ze mną przepisem (który zresztą powędrował dalej :) ). Tym sposobem moje menu urodzinowe przybrało formę swojskiego stołu (
wiejski chleb ze
smalcem, galareta wieprzowa,
swojskie kiełbasy i
wędliny, moje danie główne i inne )Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis z kuchni lidla Karola Okrasy.Składniki:1,5 kg
mięsa z
łopatki1 kg
kiszonej kapusty1/2 kg wędzonego
surowego boczku500 ml
jasnego piwa5 ząbków
czosnku3
cebule3 łyżki
miodu1 łyżka świeżego
imbiru1/2
cytrynymasłokolendra,
sól,
pieprz1 . Wszystko smażymy na jednej patelni.
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na większe kawałki.
Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo, aż się lekko wytopi i zarumieni. Przekładamy do miski.2. W tym samym naczyniu co smażyliśmy
boczek, podsmażamy również kawałki
łopatki. Zarumienione
mięso przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i 1 łyżeczką świeżo zmielonej
kolendry.

3.
Cebulę obieramy i kroimy w cząstki, a
czosnek w cienkie plasterki.

4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
masła i wrzucamy
cebulę z
czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. a następnie przekładamy do osobnego naczynia.

5. Kilogram
kapusty kiszonej odsączamy z nadmiaru
wody i wrzucamy na patelnię (bez krojenia w drobne kawałki), dodajemy 1 łyżkę
masła, 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu
kolendry, 1 łyżkę
miodu, sok i skórkę z połowy
cytryny i starty
imbir. Smażymy ok 8 minut, aż
kapusta lekko się zarumieni.6. Do dużego naczynia do zapiekania (u mnie to były dwa ceramiczne naczynia) przekładamy 2/3
kapusty i posypujemy ją
boczkiem.

7. Na
boczku z
kapustą układamy kawałki
mięsa i posypujemy je
cebulą z
czosnkiem.

8. Do pozostałej
kapusty dodajemy 2 łyżki
miodu, 1 łyżeczkę
kolendry i pół litra
piwa. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

9. Na wierzch naszej zapiekanki wylewamy
kapustę z
piwem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy 2 godziny w 170*C.

10. Zapiekankę podajemy z ziemniaczkami i
ogórkiem.SMACZNEGO :-)
