Wykonanie

Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Nie ważne z jakim farszem, każde smakują wyjątkowo.Dzieląc się z
Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-))))) I brzuszek na tym skorzysta :-)Dobrego dnia!Składniki:ciasto na pierogi:350 g
mąkiok. 125 ml gorącej
wody1/4 szkl.
olejusólfarsz:200 g
mięsa wołowego ugotowanego (ja miałam z rosołu)250 g
mięsa wieprzowego ugotowanego (ja miałam
golonkę tylną)200 g
kapusty kiszonej3 duże
cebuleprzyprawy:
płatki pomidorów,
sól,
bazylia,
czosnek,
oregano,
cebula,
pietruszka,
pieprzolejsos:1 szkl. mrożonych
grzybów (u mnie podgrzybki)200ml
śmietanki 30%1 łyżka
mąki pszennej5 listków świeżej
bazyliiok 3/4 szkl.
wodysól,
pieprz1.
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!)
wodę wymieszaną z
olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.Ilość
wody zależna jest od stopnia chłonności
mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.2.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru
wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw
mięso, a później
cebulkę z
kapustą. Masę
mięsną doprawiamy do smaku
ziołami.4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.5. Do dużego garnka wlewamy
wodę i trochę
oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.6.
Grzybki mrożone podsmażamy na
maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je
wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką
śmietankę mieszamy z
mąką i przez sitko dolewamy go
grzybów. Świeżą
bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.7. Pierogi podajemy polane
sosem grzybowo -
bazyliowym.SMACZNEGO :)

