Wykonanie
Gulasz można zrobić z
wołowiny,
wieprzowiny lub
mięsa drobiowego. Dzisiaj proponuję gulasz wołowy.SKŁADNIKI:50-60 dag
mięsa wołowego (np.ligawa)2
cebule1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku10-15 dag
pieczarek4
pomidory lub 20 dag
pomidorków koktailowych
olej do smażenia2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzprzyprawa do gulaszu np.Kamis
Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć
mąką, obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, przełożyć do garnka lub szybkowaru.
Cebule i
czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Duże
pomidory spażyć, obrać, pokroić w kostkę, małe umyć i przepołowić. Na patelni zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać pozostałe warzywa, chwilę obsmażać, przełożyć do
mięsa. Doprawić. Uzupełnić przegotowaną
wodą w takiej ilości, aby przykrywała
mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z
makaronem,
kaszą,
ryżem,
ziemniakami.