Wykonanie

Świetne francuskie rożki z farszem
szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Możliwość zakupu gotowego
ciasta francuskiego to wybawienie dla osób, które tak samo jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta. Wczorajsze przygotowanie rożków zajęło mi dokładnie 20 minut. Nie chcę myśleć, ile bym stała w kuchni, gdybym samodzielnie przygotowywała
ciasto francuskie ;-)Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc
pole do popisu jeszcze
będę miała :-)Składniki:rożki:1 op.
ciasta francuskiego w temp. pokojowej300g
świeżego szpinaku4
jajka100g
sera camembert3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz1
jajkoposypka:
pomidory w płatkach,
bazylia,
czosnek,
oregano1. Na dużej patelni rozgrzewamy
masło. Gdy się roztopi, wrzucamy
szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Ser typu
camembert kroimy w kostkę i dodajemy do
szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy
jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem. Całkowicie studzimy.2.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.

3. Każde
ciastko nacinamy w 3 miejscach
ostrym nożem, smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z
kubkiem gorącego barszczu.SMACZNEGO :-)


