Wykonanie

Dzisiaj na obiad zaserwowałam pyszną i sycącą zupę - krem z
buraczków. Do takiej zupy można śmiało dodać
sok z cytryny,
imbir,
śliwki,
śmietanę, paszteciki... jest cała gama produktów, które świetnie do niej pasują. Jej dużym plusem jest również bardzo szybkie przygotowanie (w przeciwieństwie do tradycyjnego barszczu), bo cały ten etap zajmuje tylko ok. 30 minut!Składniki:1 kg
buraków4 ząbki
czosnku1
cebula1 duży
ziemniakkilka ziaren
gorczycy1 kieliszek
octusól,
pieprzoliwa z oliwek1 litr
wody lub
bulionuugotowane
ziemniakikoperek1.
Buraki i
ziemniaka dokładnie myjemy, obieramy i razem z
cebulą kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek razem z ziarnami
gorczycy (uwaga, ziarenka lubią strzelać jak popcorn :) ). Gdy aromat
przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok 15 minut.2. Do rondla wrzucamy podsmażone warzywa i zalewamy je
wodą lub
bulionem. Całość gotujemy ok 15 minut, warzywa muszą całkiem zmięknąć (czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw), a następnie mielimy je blenderem na krem.3. Zupę doprawiamy kieliszkiem
octu, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Krem podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę
ziemniakami i posiekanym
koperkiem.SMACZNEGO :)

