Wykonanie
Gulasz... jednogarnkowe, rewelacyjne danie, które można przyrządzać z dowolnymi dodatkami. Ja najchętniej podaję go z utłuczonymi
ziemniakami lub
kaszą i
buraczkami.Do gulaszu można użyć każdego rodzaju
mięsa, różne warzywa i różne
przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań.Składniki:1 kg
łopatki wołowej1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 l rosołu/wodykilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe2 łyżeczki
chrzanu śmietankowego2 łyżeczki
musztardy dijon
sól,
pieprzolej do smażenia1.
Mięso wołowe dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Bez żadnych przypraw wrzucamy na rozgrzany
olej i na większym ogniu obsmażamy ok 5 minut, dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe,
wywar lub
wodę i całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 1,5h (
mięso musi dobrze zmięknąć). Możliwe, że podczas duszenia konieczne będzie dolanie
wody.2.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, z
papryki czerwonej i żółtej wykrawamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę lub słupki. Pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem dodajemy do miękkiej
wołowiny i dusimy ok 15 minut.3. Gulasz wołowy doprawiamy
solą,
pieprzem,
musztardą i
chrzanem. Podajemy go z
kaszą lub z utłuczonymi
ziemniakami.