Wykonanie

Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki
schabowe ze
szpinakiem i
szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad.Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np.
śliwkami,
morelami,
kapustą,
serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercą inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)Składniki:4 plastry
schabu1 opakowanie
świeżego szpinaku2 łyżki
masła3 ząbki
czosnku4 plastry
szynki prosciuttosól,
pieprz,
papryka wędzona,
papryka ostrado panierki:
jajkomąkabułka tarta1.
Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby
schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy na niego
szpinak i podsmażamy. Gdy
szpinak się poddusi, doprawiamy go
solą,
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.2.
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem
szynki prosciutto i 1 łyżką
szpinaku. Panierujemy w
mące, rozmąconym
jajku i
bułce tartej.


3. Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z
ziemniakami i surówką z
marchewki i
jabłka.
