Wykonanie

Mój Mąż uwielbia pierogi. Wczoraj (nie)przypadkiem powiedział mi ,,ale bym sobie zjadł pierożki ruskie", a ja, starając się być idealną żoną postanowiłam mu je zrobić :-) I jak to zwykle ze mną bywa trochę się rozpędziłam w ilości przygotowanego farszu. Na szczęście u nas osób do jedzenia nie brakuje, z obiadu skorzystała cała rodzina :-)Pierogi ruskie zawsze były dla mnie zagadką. Za każdym razem jak je
jadłam, zastanawiałam się z czego zrobiony jest farsz. Gdy stawiałam pierwsze kroki w gotowaniu rozwikłać tę zagadkę pomógł mi internet, ale pierwszy raz odważyłam się (w
sumie to musiałam) je zrobić w pracy na kuchni. Od tamtej
pory robię je bardzo chętnie, ale jeszcze chętniej je zjadam :-)Składniki:farsz:1 kg ugotowanych
ziemniaków10 średnich
cebul375 g
sera białego półtłustego
przyprawa maggi,
wegeta,
pieprz,
majeranekciasto:1 kg
mąkiwoda - ok. 600 mlok 1/3 szklanki
olejumasłobułka tartacebulka dymka1.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na
oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia intensywnie doprawiamy
wegetą i
pieprzem. Przez maszynkę do
mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane dzień wcześniej
ziemniaki (farsz nie będzie wodnisty),
biały ser i
cebulę. Farsz doprawiamy do smaku
maggi i
pieprzem.2.
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!)
wodę wymieszaną z
olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.Ilość
wody zależna jest od stopnia chłonności
mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

4. Do gotującej się
wody z
olejem wrzucamy pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym
masłem, posypujemy
bułką tartą i podsmażamy. Pierogi podajemy z
cebulką dymką.


