Wykonanie

Po dłuższej przerwie majówkowej i problemie z internetem czas na blogowe nowości :)Zapraszam na pięknie prezentujące się wiosenne ciasto tulipan. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ciasto w takim kształcie, a w takich kolorach. Jest pracochłonne, ale zaręczam, że wysiłek się opłaci :)Składniki:1 op.
masła1 1/2 szklanki
cukru pudru6
jajek2 szklanki
mąki4 łyżki
oliwy2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
kakao1
budyń śmietankowy1
kisiel truskawkowy1/2 szklanki
makuMasa:1/2 l
mleka8 łyżek
cukru1 1/2 łyżki
mąki1
budyń śmietankowy1/2 op.
masłasok z cytryny1.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1
żółtku. Ciągle ucierając dodajemy
oliwę z oliwek,
mąkę i
proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z
białek.2. Masę dzielimy na 4 części. Do I dodajemy
mak, do II
budyń, do III
kisiel, a do IV
kakao.

3. Po łyżce nakładamy masę na blachę. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 190*C. Studzimy i przekrawamy na pół.


4. Gotujemy
budyń. Odlewamy 1/2 szklanki
mleka, a resztę zagotowujemy z
cukrem. Mieszankę budyniową wsypujemy do pozostałego
mleka razem z
mąką i
sokiem z cytryny, a następnie dokładnie ze sobą łączymy. Na gotujące się
mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy ok 30 sekund i wyłączamy pod rondelkiem gaz. Gdy
budyń lekko przestygnie dodajemy do niego
masło i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i połączyło z resztą.5. Ciasto nasączamy ulubionym ponczem (u mnie
brandy z
wodą,
cytryną i
cukrem) przekładamy kremem, polewamy
czekoladą i posypujemy
kokosem.
