Wykonanie

U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja.Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych.Składniki:1
żółtko1
jajko1 szklanka
cukru2 łyżki
miodu15 dag
masła3 łyżki
śmietany60 dag
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka proszku3 łyżeczki
cukru waniliowegoMasa:1/2 litra
mleka4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masła1/2 kieliszka
brandy lub
czystej wódkisok z cytrynyżółtko z częścią
białkaPonadto:powidła (najlepiej
śliwkowe, ja dałam
jabłkowe)
polewa czekoladowakokos1.
Masło roztapiamy z
miodem. W misce ubijamy
jajka z
cukrem, dodajemy roztopione
masło,
mąkę z proszkiem i
sodą i
śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C.
Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).

2. Gotujemy grysik. Mieszamy
mleko z
cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy
masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy
żółtko z odrobiną
białka,
alkohol,
sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym
ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy
czekoladą i posypujemy
kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.

