Wykonanie

Ciasto medove rezy to czeskie ciasto
miodowe, przełożone kremem z grysiku i powidłami. Jego zaletą jest to, że łatwo się kroi i można je dłużej przechowywać. Wybaczcie mi tragiczne zdjęcia, nie miałam zamiaru publikować przepisu, ale skoro wiele osób o niego prosiło to podaję. Udało się sfotografować całość i odkrojoną piętkę, niestety nie mogłam ciasta pokroić do zdjęć. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, na przykład na Święta, ale pamiętajcie, że blaty należy upiec ze 2-3 dni przed przełożeniem. Ciasto im strasze tym lepsze, bez przesady oczywiście.Składniki: na ciasto:4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2
żółtka1,5 łyżeczki
sody2 łyżki
masła3 łyżki
miodu4 łyżki
śmietanyWszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. podzielić je na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około 20 minut. na krem:6 łyżek
kaszy manny1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masłaNa
mleku z
cukrem ugotować
mannę, wystudzić. Zmiksować z miękkim
masłem.dodatkowo:słoiczek
powide śliwkowychpolewa czekoladowaJeden blat posmarować powidłami, wyłożyć krem. Przykryć
ciastem i polać polewą.