ßßß
Ciasto medove rezy to czeskie ciasto miodowe, przełożone kremem z grysiku i powidłami. Jego zaletą jest to, że łatwo się kroi i można je dłużej przechowywać. Wybaczcie mi tragiczne zdjęcia, nie miałam zamiaru publikować przepisu, ale skoro wiele osób o niego prosiło to podaję. Udało się sfotografować całość i odkrojoną piętkę, niestety nie mogłam ciasta pokroić do zdjęć. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, na przykład na Święta, ale pamiętajcie, że blaty należy upiec ze 2-3 dni przed przełożeniem. Ciasto im strasze tym lepsze, bez przesady oczywiście.Składniki: na ciasto:4 szklanki mąki1 szklanka cukru2 żółtka1,5 łyżeczki sody2 łyżki masła3 łyżki miodu4 łyżki śmietanyWszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. podzielić je na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około 20 minut. na krem:6 łyżek kaszy manny1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1/2 kostki masłaNa mleku z cukrem ugotować mannę, wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem.dodatkowo:słoiczek powide śliwkowychpolewa czekoladowaJeden blat posmarować powidłami, wyłożyć krem. Przykryć ciastem i polać polewą.