ßßß
Prosty, tradycyjny sernik z kokosem upieczony w specyficzny sposób. Wygląda zjawiskowo i apetycznie. Jest bardzo smaczny i wilgotny.Składniki:Masa serowa:750 dag sera pełnotłustego 3 krotnie zmielonego2 jajka3/4 szklanki cukru1 łyżeczka aromatu waniliowego10 dag masła150 g wiórków kokosowychCiasto czekoladowe:2 jajka2 szklanki mąki pszennej2 łyżki dżemu jagodowego (może być inny)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki roztopionego masła1 szklanka cukru1 szklanka mleka1. Jajka roztrzepać z białym serem. Masło utrzeć z cukrem, a następnie porcjami dodawać ser z jajkami. Na sam koniec dodać wanilię i kokos, dokładnie wymieszać.2. Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać kakao, masło, mleko, dżem i dokładnie zmieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy serowej robić kulki i układać obok siebie na spodzie, następnie zalać ser masą kakaową. Na wierzchu układać kulki serowe. Piec w 180*C przez ok 50 minut.
