Wykonanie
Witajcie!Wczoraj były muffiny
drożdżowe z
wiśniami, dzisiaj
pora na muffiny
jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-).
Potrzebujecie szklankę
jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane
owocami, prawda? ;-)Zapraszam!Składniki:250 g
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżki domowego
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
mleka80 g roztopionego
masła2
jajkaszklanka
jagód (plus
jagody do posypania)Wykonanie:Jak przy muffinkach - suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.Stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy umyte i oczyszczone z szypułek
jagody, mieszamy łyżką.
Papilotki wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości, dodatkowo każdą muffinkę posypujemy łyżeczką
jagód.Pieczemy 20 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Muffinki nie są bardzo słodkie, więc możecie albo dodać więcej
cukru, albo posypać je
cukrem pudrem po ostudzeniu.Smacznego!