Wykonanie
Jedzenie w podróży musi spełniać kilka zasad: musi być łatwe do spakowania i jedzenia, być odporne na warunki pogodowe, a przede wszystkim zdrowe i pyszne :) Te zasady niewątpliwie spełniają muffinki z
jagodami, w sam raz na wakacyjne podróże :) Ja swoje już upiekłam. Teraz pakuję do plecaka i wyruszam w podróż :)przepis na 12 muffinek
450g
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukru trzcinowego200g
jagód2
jajka250 ml
mlekaKRUSZONKA50g
mąki pszennej30g zimnego
masła2 łyżki
cukruMUFFINY: Do miski przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia,
cukier trzcinowy i
jagody. Delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu rozmieszaj
jajka z
mlekiem. Następnie dodaj je do składników suchych i bardzo delikatnie wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Napełniaj je
ciastem, tak aby zajmowały 3/4 wysokości foremki.KRUSZONKA:
Mąkę,
cukier i
masło zagniatamy. Rozdrabniamy palcami do powstania okruchów.Wierzch muffinek posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego :)