ßßß Cookit - przepis na Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami

Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami

nazwa

Wykonanie

Zawsze jak jadę do domu Tato pyta czy długo się robi TE ciastka. Mama zawsze mówi, że przyjechałam od nich odpocząć, więc gdzieżby śmieli mnie gonić do roboty... I jak tu odmówić?
Mąż natomiast nieodmiennie nazywa ten rodzaj ciastek "kamieniami na kaczki", choć nie wiem czemu ;)
Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną, a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :)
Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie.
Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;)
Składniki:
2 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, migdałowego lub rumowego - wedle uznania :)
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
200 g obranych migdałów, całych
150 g suszonej moreli
Morelę pokroić w mniejsze kawałki.
Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 5 minut, po czym zdjąć z nich skórkę.
Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały.
Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minu, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić, po czym pokroić na długie paski i piec przez 15 minut układając ciasteczka na blasze na boku i obracając w połowie pieczenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce - mogą tak przeleżeć nawet miesiąc :)
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/06/cantuccini-z-migdaami-i-suszonymi.html