Wykonanie
Biscotti to tradycyjne włoskie
ciasteczka wypiekane dwukrotnie. Suche, choć mniej niż polskie sucharki, słodkie, mogą zachwycić różnorodnością smaków. Idealne do
kawy lub do
wina, a możliwość długiego przechowywania to, oprócz smaku, ich największa zaleta. Można napiec całą puszkę i delektować się nimi przy najmniejszej okazji. Teraz
będę z nimi więcej eksperymentować, bo naprawde warto. Polecam!Składniki:1 duże
jajko90 g drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub z
migdałów)100 g całych, obranych
migdałów70 g drobno posiekanej
suszonej moreliJajko lekko roztrzepać mikserem razem z
cukrem (bez rozdzielania na
białko i
żółtko). Dodać ekstrakt,
mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać
migdały,
morelę, zmiksować do połączenia się składników.Obsypując dłonie
mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej
mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).