Wykonanie
Na temat wuzetki są dwie teorie: pierwsza z nich
mówi, że nazwa
ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK".Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :)

Składniki:Ciasto:100 g
masła1 szklanka
cukru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
dżemu - ja dodałam
konfitury poziomkowej3 łyżki
kakao2 szklanki
mąki1 szklanka
mlekaKrem:250 g
masła2 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżki
cukru waniliowego5 łyżek
zsiadłego mleka1 szklanka
śmietany - 18 lub 12%
Polewa czekoladowa:150 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła2 łyżki
mlekaDodatkowo:
Dżem lub
konfitura do przełożenia
Śmietana kremówka na
bitą śmietanęCiasto:
Masło,
cukier i
jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem/konfiturę i 3 łyżki
kakao. Jak wszystko się połączy dolać
mleko oraz przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników i przelać do formy.I tu porada: jeśli robicie w tortownicy - zróbcie w mniejszej niż 26 cm - wyrośnie wyższe i będzie Wam łatwiej je przekroić.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić i wysmarować dokładnie ulubionym
dżemem lub
konfiturą.Krem:
Masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym utrzeć na białą masę. Na przemian dodawać po łyżce
zsiadłego mleka i
śmietany. Jeśli krem się zwarzy miksować jeszcze około 10 minut. Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny.Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę,
masło i
mleko rozpuścić w kąpieli
wodnej i dokładnie wymieszać.Polewą wysmarować całe ciasto.Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :)Smacznego :)Zapraszam do polubienia facebookowego profilu bloga Ewa Kuchennie!




Przepis na tort to lekko zmodyfikowany przepis z bloga Babeczki .