ßßß
Składniki:Ciasto:100 g masła1 szklanka cukru2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki dżemu - ja dodałam konfitury poziomkowej3 łyżki kakao2 szklanki mąki1 szklanka mlekaKrem:250 g masła2 łyżki cukru pudru2 płaskie łyżki cukru waniliowego5 łyżek zsiadłego mleka1 szklanka śmietany - 18 lub 12%Polewa czekoladowa:150 g gorzkiej czekolady2 łyżki masła2 łyżki mlekaDodatkowo:Dżem lub konfitura do przełożeniaŚmietana kremówka na bitą śmietanęCiasto:Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem/konfiturę i 3 łyżki kakao. Jak wszystko się połączy dolać mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników i przelać do formy.I tu porada: jeśli robicie w tortownicy - zróbcie w mniejszej niż 26 cm - wyrośnie wyższe i będzie Wam łatwiej je przekroić.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić i wysmarować dokładnie ulubionym dżemem lub konfiturą.Krem:Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na białą masę. Na przemian dodawać po łyżce zsiadłego mleka i śmietany. Jeśli krem się zwarzy miksować jeszcze około 10 minut. Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny.Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim.Polewa czekoladowa:Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.Polewą wysmarować całe ciasto.Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :)Smacznego :)Zapraszam do polubienia facebookowego profilu bloga Ewa Kuchennie!


Przepis na tort to lekko zmodyfikowany przepis z bloga Babeczki .