Wykonanie
Kupiłam kiedyś czarna
soczewicę. Ponieważ nie bardzo miałam na nią pomysł, skończyła jako składnik zupy w wolnowarze. Straciła swój piękny czarny kolor,powiedziałabym nawet że stała się mało atrakcyjna, ale zupa wyszła pyszna, a to jest najważniejsze. I jak to przy używaniu wolnowaru bywa -
zero pilnowania. Polecam!

Składniki1 szklanka czarnej
soczewicy1000 ml
wody lub
bulionu1/2
czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę kostkę400 g puszka
pomidorówpęczek
pietruszki posiekany3 ząbki
czosnku, posiekane1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
octu czerwonego winnegopapryka w płatkachPrzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Bulion podgrzać w garnku,dodać
pomidory i doprowadzić do wrzenia.Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną
soczewicę,
pietruszkę,
czosnek,
cebulę,
oregano i
pieprz. Przykryć wolnowar i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż
soczewica zmięknie.Doprawić
płatkami papryki i
octem, ewentualnie
solą. Podawać gorącą, posypana
pietruszką. Smacznego!


