Wykonanie
Baranina to jedno z moich ulubionych
mięs. Pieczenie w pergaminie jest bardzo wygodne - wszystko można przygotować wcześniej, a dwie godziny przed posiłkiem, przygotowane pakunki po prostu wstawić do piekarnika. To danie świetnie nadaje się na spotkania ze znajomymi. Wystarczy jeszcze zrobić
sałatę i przyjęcie gotowe. Polecam!
składniki (2 porcje)450- 500 g
baraniny bez kości ( u mnie
łopatka)1
czerwona cebula pokrojona w piórka10 ząbków
czosnku drobno pokrojonych1 łyżka
oregano1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii1/4 szklanki
oliwy1/2 szklanki
białego wina300 -400 g
młodych, drobnych
ziemniaków2 listki
szałwiisól,
pieprzdodatkowo4 kwadratowe arkusze papieru do pieczeniasznurek kuchennyprzygotowanie
Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm).Do miski wlać
wino z
oliwą, dodać
cebulę,posiekany
czosnek,
oregano,
sól i
pieprz. Dodać
mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane
ziemniaki (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe jeżeli są bardzo małe), wymieszać.Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami. Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę
ziemniaków, połowę porcji
mięsa z dodatkami i z zalewą. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h 30 min - 1h 45 min. Smacznego!