Wykonanie
Pesto – doskonały
włoski sos mający wiele zastosowań w przygotowaniu prostych, szybkich dań w kuchni, jednocześnie doskonały w smaku.We Włoszech pełna jego nazwa to pesto alla genovese. Genovese jak nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Genui. Głównym jego składnikiem są zielone listki
bazylii. Istnieje jego czerwona odmiana pesto alla siciliana z
suszonymi pomidorami.W lokalach gastronomicznych używa się przeważnie gotowych
sosów. W domu jak mam czas robię ten sos samodzielnie i wszystkich do tego zachęcam.
Sos pesto:1 duży pęczek
bazylii2 łyżki
orzeszków piniowych3 ząbki
czosnku10 dkg. Startego
parmezanu1 szklanka
oliwy z oliwekSól, świeżo zmielony
pieprzSos najlepiej zrobić w kamiennym moździerzu.
Bazylię ,
orzeszki piniowe i
czosnek posiekać, dodać
ser .
Wszystkie składniki włożyć do moździerza, dodać
sól i mieszać do uzyskania jednolitej masy, dolewając po trochu
oliwę. Pod koniec dodać szczyptę
pieprzu.Można sos zrobić również w mikserze, jest jednak mniej aromatyczny.Sos należy odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Pierś z kurczaka lekko rozbić przez folię. Posolić, oprószyć
pieprzem, przesmażyć na patelni z obu stron.Przełożyć do naczynia w którym będzie można pierś zapiec w piekarniku .Pierś posmarować
sosem pesto i przełożyć plastrami
pomidora na przemian z plastrami
mozzarelli. Zapiekać w piekarniku około 10 minut.Bardzo dobre do tego dania są opieczone
młode ziemniaki.