Wykonanie
Na to danie miałam ochotę odkąd zobaczyłam je w "Kuchennych rewolucjach".Propozycja
Magdy Gessler wydawała mi się bardzo ciekawa, aczkolwiek trochę ryzykowna.Myślę, że nie łatwo zmienić przyzwyczajenia smakowe, a kluski śląskie z sosem to klasyka w naszej kuchni.Po wypróbowaniu włosko-polskiego dania, stwierdzam, że było warto...niemniej jednak kubków
smakowych nie oszukałam,śląskie z sosem mięsnym zostają u mnie numerem 1 :)
Składniki: na kluski:
ziemniakimąka ziemniaczana na pesto:2 pęczki świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku60 g startego
parmezanu30 g
orzeszków piniowychsól i
pieprz do smaku70 ml
oliwyWszystkie składniki na pesto, oprócz
oliwy zmiksować blenderem. Na końcu, małym strumieniem dodawać
oliwę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ziemniaki ugotować. Wystudzić. Przecisnąć przez praskę , bądź maszynkę.
Ziemniaki posolić , ugnieść i wyjąć 1/4 z naczynia. W miejsce wyjętych
ziemniaków wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej
ziemniaki i wyrobić ciasto. Formować kluski z dziurką.Wrzucić na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia na wierzch.