ßßß Cookit - przepis na śląskie z pesto - warto?

śląskie z pesto - warto?

nazwa

Wykonanie

Na to danie miałam ochotę odkąd zobaczyłam je w "Kuchennych rewolucjach".
Propozycja Magdy Gessler wydawała mi się bardzo ciekawa, aczkolwiek trochę ryzykowna.
Myślę, że nie łatwo zmienić przyzwyczajenia smakowe, a kluski śląskie z sosem to klasyka w naszej kuchni.
Po wypróbowaniu włosko-polskiego dania, stwierdzam, że było warto...niemniej jednak kubków smakowych nie oszukałam,
śląskie z sosem mięsnym zostają u mnie numerem 1 :)
Składniki: na kluski:
ziemniaki
mąka ziemniaczana na pesto:
2 pęczki świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
60 g startego parmezanu
30 g orzeszków piniowych
sól i pieprz do smaku
70 ml oliwy
Wszystkie składniki na pesto, oprócz oliwy zmiksować blenderem. Na końcu, małym strumieniem dodawać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować. Wystudzić. Przecisnąć przez praskę , bądź maszynkę. Ziemniaki posolić , ugnieść i wyjąć 1/4 z naczynia. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki i wyrobić ciasto. Formować kluski z dziurką.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia na wierzch.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/slaskie-z-pesto-warto.html