Wykonanie
Pesto – sos z
bazylii,
oliwy z oliwek,
orzeszków pinii i
parmezanu. Używany głównie jako dodatek do
makaronów równie dobrze smakuje z
ziemniakami. Najlepsze jest oczywiście własnoręcznie przygotowane pesto – jest najbardziej aromatyczne. Ale jeśli nie mamy czasu możemy kupić gotowe w słoiczku. Przetestowałam pesto produkowane przez różne firmy i polecam Pesto alla Genovese produkcji Sacla Italia. Przy otwarciu słoiczka powala niesamowity zapach a, kolor kusi apetyczną
zielenią. Smakuje jak pesto przygotowywane tradycyjnym, domowym sposobem.Składniki:1 kg małych
młodych ziemniaków70 g świeżej
bazylii2 łyżki
orzeszków pinii3 ząbki
czosnkusól,
pieprz100 ml
oliwy z oliwek75 g tartego
parmezanuWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać
wodę i trzymać w cieple. W tym czasie
bazylię,
orzeszki pinii, roztarty
czosnek,
sól i
pieprz umieścić w mikserze. Miksować około 30 sekund na puree. Stopniowo wlewać
oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta. Mieszankę wymieszać z tartym
parmezanem.
Ziemniaki obrać ze skórek. Przełożyć do większej miski , polać pesto i delikatnie wymieszać. Udekorować świeżą
bazylią i natychmiast podawać.