ßßß Cookit - przepis na CUKINIOWE SPAGHETTI z bazyliowo-miętowym pesto

CUKINIOWE SPAGHETTI z bazyliowo-miętowym pesto

nazwa

Wykonanie

Początek lata to najlepszy moment na jedzenie dań z młodą, surową cukinią.
Już wcześniej proponowałam Wam carpaccio z cukinii . Dzisiaj natomiast polecam „spaghetti”. Podane z bazyliowo-miętowym pesto może stanowić osobne danie lub być doskonałym dodatkiem do sałat.
Przepis pochodzi z miesięcznika Delicious (sierpien 2013).
Składniki: (2 porcje)
2-3 młode, malutkie cukinie
sól i pieprz
garstka liści mięty
garstka liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego parmezanu
2-3 łyżki oliwy
dodatkowo:
1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Wykonanie:
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym aby przeschło.
Przygotować sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Sos powinien mieć dość gęstą, ale nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dosypać trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty dolać odrobinę oliwy.
„Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/07/12/cukiniowe-spaghetti-z-bazyliowo-mietowym-pesto