Wykonanie
Początek lata to najlepszy moment na jedzenie dań z
młodą,
surową cukinią.Już wcześniej proponowałam Wam carpaccio z
cukinii . Dzisiaj natomiast polecam „spaghetti”. Podane z
bazyliowo-
miętowym pesto może stanowić osobne danie lub być doskonałym dodatkiem do
sałat.Przepis pochodzi z miesięcznika Delicious (sierpien 2013).Składniki: (2 porcje)2-3
młode, malutkie
cukiniesól i
pieprzgarstka liści
miętygarstka liści
bazylii1-2 ząbki
czosnku1 łyżka tartego
parmezanu2-3 łyżki
oliwydodatkowo:1-2 łyżki
orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelniWykonanie:
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać
solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną
wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym aby przeschło.Przygotować
sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Uwaga: Sos powinien
mieć dość gęstą, ale nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dosypać trochę więcej
parmezanu, jeśli natomiast za gęsty dolać odrobinę
oliwy.„Spaghetti” wymieszać z
sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.Smacznego