Wykonanie
Dawno nie piekłam
kurczaka. Wpadł mi w oko przepis ze strony Jamiego Olivera na
kurczaka pieczonego na puszce
piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to
piwo :).
Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i ładne podpieczona. I całkiem ostra!
Kurczak jest smaczny i ciepły i na zimno. Bardzo polecam!Mała uwaga. Miałam kłopot z puszką od
piwa. Nie mogłam dostać
piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej
kurczakiem nie mieściła się w piekarniku! Skończyło się przelaniem
piwa do puszki po coli.

składniki1 x 1,5 kg
kurczak - u mnie kukurydziany
oliwa z oliwek330 ml puszka
piwa2 łyżki
sosu barbecueświeże
czerwone chilli drobno posiekane1 pęczek
dymki, pociętej½ pęczek świeżej
kolendrypasta do smarowania1 łyżka wędzonej
papryki1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżka nasion
kopru włoskiego1 łyżka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1-2 suszone
czerwone chilli1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
czarnego pieprzu świeżo mielonego1 łyżka
brązowego cukruprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć
kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu.
Kurczaka polać
oliwą z oliwek. Posypać pastą i używając rąk dokładnie i równomiernie rozprowadzić
przyprawy na zewnątrz i wewnątrz
kurczaka.Otworzyć
piwo, odlać około dwóch trzecich . Ostrożnie nałożyć
kurczaka na puszkę będzie wyglądał jakby na niej siedział. Umieścić puszkę z
kurczakiem na tacy do pieczenia ( dałam ceramiczną formę do tarty), a następnie umieścić w piecu i piec przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż
kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy
mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda -
soki które wypłyną powinny być jasne.Upieczonego
kurczaka posmarować całego
sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie ciemna i trochę lepka. W międzyczasie drobno pokroić
chili i
dymki i przygotować liście
kolendry. Gotowego
kurczaka wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć i wyrzucić puszkę, a następnie podzielić ptaka, posypać
chilli,
dymką i
kolendrą, Podawać! Smacznego!



