Wykonanie
Wiem, że
kurczaki pieczone na butelkach nie są już takim
hitem, jak kiedyś, kiedy to jedna restauratorka uczyła w ten sposób piec
drób. Nie mniej jednak, z technicznego punktu widzenia, jest to bardzo dobra forma
pieczenia mięsa, choćby ze względu na to, że nie pływa w tłuszczu, że piecze się równo (łącznie ze środkiem, bo taka butelka będzie oddawała temperaturę), że nie będzie suche, bo
piwo paruje, że łatwo jest
kurczaka doprawiać w trakcie pieczenia, co ma miejsce w tym konkretnym przepisie.Nasz
kurczak swoją stołową karierę zaczyna od odpowiedniego nasolenia, następnie zostaje natarty mieszanką aromatycznych przypraw (
papryki wędzonej, nasion
kopru włoskiego, kuminu i
czosnku). Kiedy trafia do piekarnika nie jest zostawiony sam sobie. Najpierw potrzebuje pół godziny w wysokiej temperaturze, póżniej półtorej godziny w nieco niższej. Finałem jest nasmarowanie skórki marynatą z
syropem klonowym i ostateczny, kilkuminutowy pobyt w piecu. Efektem jest niezwykle aromatyczny
kurczak.

Składniki:
kurczak1 butelka
jasnego piwa1 łyżka suszonej
papryki wędzonej1 łyżeczka suszonego
czosnku1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1/2 łyżeczki kuminu rzymskiegoszczypta suszonej
chili2 łyżki
oliwy z oliweksól morska3 łyżki
syropu klonowego1 łyżka
sosu Worcestershireświeża
papryczka chilidymkaPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć
solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwie godziny.Piekarnik nagrzać do 220 stopni.Kumin i
koper włoski utrzeć w moździerzu, dodać
czosnek, suszoną
chili i
paprykę. Wymieszać z
oliwą i powstałą pastą natrzeć
mięso.Gotowego
kurczaka nasadzić na butelkę (żeby
piwo nie wykipiało należy odlać ok 1/4 zawartości) i włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.
Syrop klonowy wymieszać z
sosem Worcestershire (do kupienia np w marketach M&S) i posmarować skórę
kurczaka z każdej strony. Wstawić do piekarnika na jeszcze 20 minut w temperaturze ok 190 C.Świeżą
chili oraz
dymkę posiekać, obsypać gorącego
kurczaka i odstawić na ok 5-7 minut, aby aromaty się uwolniły.Smacznego :)