Wykonanie
Prosta
sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo
jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś
wędlina, no i oczywiście zapas
rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną
sałatkę. Sos robiłam na bazie
majonezu i
jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez
majonezu.

Składniki4
jajka ugotowane na twardo6
jajka przepiórcze ugotowane na twardo150 g
groszku z puszki100 g
szynki1
ogórek kiszony1/2
czerwonej cebulizielony
szczypior (z 2
szalotek)spora garść
rzeżuchysos2 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżka
musztardy z
estragonemoliwa z oliweksól pieprzprzygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół.
Szczypior pokroić,
ogórki,
cebulę,
szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos -
majonez wymieszać z
jogurtem i
musztardą, dodać
oliwy, doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko, poza
rzeżuchą i
jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać sos, wymieszać. Posypać
rzeżuchą i połówkami
jajek. Jeżeli
sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę
oliwy. Smacznego!






