Wykonanie
Bardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością
sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej
cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach
marmoladę z
cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez
cukru, z dowolnego przepisu.

składniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g
mąki50 g
masła50 g
smalcu2 - 3 łyżki zimnej
wodyszczypta
solinadzienie4 łyżki karmelizowanej
cebuli (
konfitura z
cebuli) np z tego przepisupuszka
tuńczyka w oleju8 małych
pieczarek (opcjonalnie)
żółty ser np
cheddartymianekpieprzprzygotowanieciasto . Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki (najlepiej robić to
między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane
masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym
grochem lub
fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z
fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 6 minut już bez obciążenia.Jeżeli używamy
pieczarek, należy je pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni tak aby się zbrązowiły, wymieszać z
cebulą. Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć łyżkę
konfitury, posypać
tymiankiem, na
cebuli ułożyć kawałki
tuńczyka, posypać wszystko
startym seremWstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut. Wypełnienie musi się zagrzać a
ser roztopić. Smacznego!




