Wykonanie
Doskonała przystawka na święta. Idealnie pasuje do czerwonego barszczu. Bałam się trochę ciasta ale okazało się, że bezpodstawnie. Pięknie się wałkowało a rozciąganie palcami nie jest takie straszne. Najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na ciasto:1 szklanka
mąkiletnia
woda (tyle ile zabierze
mąką, u mnie około 3/4 szklanki)1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
oliwyszczypta
soliWszystkie składniki włożyć do miski, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę.Składniki na farsz:600 g
grzybów (mogą być
pieczarki lub
grzyby suszone)2
cebuletymianeksól,
pieprzDodatkowo:3 łyżki
masłaPieczarki posiekać,
grzyby suszone obgotować i pokroić.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać
pieczarki i dusić, następnie dodać ugotowane i pokrojone
suszone grzyby,
tymianek,
sól,
pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto rozwałkować, rozciągnąć na dłoniach, tak aby było bardzo cienkie, ale jednocześnie nie przerwało się. Rozłożyć na
stole i nałożyć farsz zostawiając niewielki margines z każdej strony. Ostrożnie zwinąć. Strudel przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Wierzch strudla posmarować rozpuszczonym
masłem i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min. Podawać na ciepło.Smacznego:)