ßßß Cookit - przepis na Strudel z grzybami

Strudel z grzybami

nazwa

Wykonanie

Doskonała przystawka na święta. Idealnie pasuje do czerwonego barszczu. Bałam się trochę ciasta ale okazało się, że bezpodstawnie. Pięknie się wałkowało a rozciąganie palcami nie jest takie straszne. Najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
letnia woda (tyle ile zabierze mąką, u mnie około 3/4 szklanki)
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
Wszystkie składniki włożyć do miski, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę.
Składniki na farsz:
600 g grzybów (mogą być pieczarki lub grzyby suszone)
2 cebule
tymianek
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki masła
Pieczarki posiekać, grzyby suszone obgotować i pokroić.Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać pieczarki i dusić, następnie dodać ugotowane i pokrojone suszone grzyby, tymianek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, rozciągnąć na dłoniach, tak aby było bardzo cienkie, ale jednocześnie nie przerwało się. Rozłożyć na stole i nałożyć farsz zostawiając niewielki margines z każdej strony. Ostrożnie zwinąć. Strudel przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Wierzch strudla posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min. Podawać na ciepło.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/12/Strudel-z-grzybami.html