Wykonanie
Kolejne
rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy
łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z
sosem jogurtowym i
sałatą.
Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne.

składniki ( 6 sztuk)180 g surowego
łososia - bez skóry i ości100 g ugotowanych
ziemniaków130 g
szpinaku1
cebula3 ząbki
czosnku1
ostra papryczka1/4 szklanki
tartej bułki1
jajkopłatki papryki do smaku ( u mnie pull biber)
Sól i świeżo zmielony
czarny pieprzOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniePo kolei rozdrobnić w blenderze
łososia,
ziemniaki,
cebulę z
czosnkiem i papryczką.Umieścić składniki w dużej misce.
Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie odcisnąć, lekko posiekać dodać do miski z
łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki -
sól,
pieprz,
tartą bułkę,
płatki papryki. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem,
płatkami papryki. Dodać
jajko i jeszcze raz wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki 5 -6 sztuk.Na patelni rozgrzać
olej. Smażyć kotleciki, z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z dowolnym sosem np
jogurtowym i z dodatkiem
sałaty. Smacznego!



