Wykonanie
Wolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam!

składniki (na 8 porcji)500 g
pieczarek1
cebula1
marchewka1pietruszka2
ziemniaki1-2
listki laurowekilka gałązek
natki pietruszkiparę ziarenek
pieprzu2-3 ziarenka
ziela angielskiego1,5 litra
wywaru lub
bulionu drobiowego (6 szklanki)
śmietana 18%przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Cebulę pokroić w kostkę,
pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać
oliwę, lekko zrumienić
cebulę - na małym ogniu, żeby nie przypalić.
Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię dolać nieco
oliwy i podsmażyć
pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania
pieczarki trochę posolić i popieprzyć.
Pieczarki,
cebulę ,
marchewkę i
pietruszkę,
ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym
bulionem.Przykryć i gotować w ustawieniu low 6 do 8 godzin lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić
sola,
pieprzem. Można dodać nieco
śmietany. Podawać z grzankami, posypaną
natką pietruszki. Smacznego!


