Wykonanie
Dzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem
jajka i
mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych
ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem
łososia i
jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.

składniki250 g obranych
ziemniaków1 duża
cebula175 g drobno posiekanego
bekonu (można bez)50 g
mąki pszennejolejsól,
pieprz100 g
łososia wędzonego1/2 szklanki
jogurtu greckiegokoperek1 ząbek
czosnku - starty
sól,
pieprzoliwaprzygotowanieZetrzeć
ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z
ziemniaków.Zetrzeć lub drobno posiekać
cebulę do miseczki, następnie dodać
ziemniaki,
bekon,
mąkę sól i
pieprz, dokładnie wymieszać.Ubić
jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę
oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z
ziemniaków na gorącą
oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Wymieszać
jogurt ze startym
czosnkiem,
koperkiem,
solą i
pieprzem Dodać trochę
oliwyNa każdym placku ułożyć kilka kawałków
łososia i trochę
sosu jogurtowego. Smacznego!





