ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane:

Placki ziemniaczane:

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz te placki jadłyśmy w restauracji Fret@Porter na Starym Mieście, bardzo fajne, klimatyczne miejsce i do wytrzymania jeśli chodzi o ceny :)
Placki zrobiły na nas duże wrażenie i od tego czasu są jednym z ulubionych dań w naszym jadłospisie.. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem w knajpie podawali z kwaśną śmietaną i kiełkami, ja troszkę zmodyfikowałam i zrobiłam sos tzatzyki ( po swojemu:) ) zamiast śmietany, a kiełki zastąpiłam szczypiorkiem.
Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
1 cebula
sól i pieprz
olej do smażenia
Sos tzatzyki
ok. 150g jogurtu greckiego
2-3 ząbki czosnku
1/2 ogórka zielonego
sól i pieprz
Dodatkowo
2 plastry łososia wędzonego
szczypior
Wykonanie
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z mąka, jajkiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placuszki na złoty kolor. Polecam po usmażeniu układać placki na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do jogurtu wycisnąć czosnek, zetrzeć na tarce ogórka, może być ze skórą jeżeli jest dobrze umyty. Doprawić solą i pieprzem.
Na placki położyć plasterki łososia, na to trochę sosu, posypać szczypiorkiem i gotowe.
Opracowała Daria
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/04/od-kuchni-placki-ziemniaczane-z.html