Wykonanie
Pierwszy raz te placki jadłyśmy w restauracji Fret@Porter na Starym
Mieście, bardzo fajne, klimatyczne miejsce i do wytrzymania jeśli chodzi o ceny :)Placki zrobiły na nas duże wrażenie i od tego czasu są jednym z ulubionych dań w naszym jadłospisie.. Placki ziemniaczane z
wędzonym łososiem w knajpie podawali z kwaśną
śmietaną i
kiełkami, ja troszkę zmodyfikowałam i zrobiłam
sos tzatzyki ( po swojemu:) ) zamiast
śmietany, a
kiełki zastąpiłam
szczypiorkiem.Składniki0,5 kg
ziemniaków1
jajko3-4 łyżki
mąki pszennej1
cebulasól i
pieprzolej do smażenia
Sos tzatzykiok. 150g
jogurtu greckiego2-3 ząbki
czosnku1/2
ogórka zielonego
sól i
pieprzDodatkowo2 plastry
łososia wędzonegoszczypiorWykonanie
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z
mąka,
jajkiem,
solą i
pieprzem. Na rozgrzanej patelni z
olejem smażyć placuszki na złoty kolor. Polecam po usmażeniu układać placki na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Do
jogurtu wycisnąć
czosnek, zetrzeć na tarce
ogórka, może być ze skórą jeżeli jest dobrze umyty. Doprawić
solą i
pieprzem.Na placki położyć plasterki
łososia, na to trochę sosu, posypać
szczypiorkiem i gotowe.



Opracowała Daria