Wykonanie

Miała być
tarta a wyszedł pie a tak bardziej po polsku to po prostu
szpinak i
łosos zapieczony w kruchym
ciescie.Najpierw planowałam zrobić tartę,ale zostało mi dużo ciasta więc przykryłam nim górę no i jest pie:)Składniki:1 rolka gotowego ciasta do tarty(shortcrust pastry)2 mrożone filety z
łososia10 kulek
mrożonego szpinaku(lub według uznania)1
cebula2 ząbki
czosnku3-4 lyżki pokruszonej
fety4 łyzki
jogurtu greckiegokoperek,
sok cytrynowy,
sól i
pieprz do smaku
oliwa lub
olejZaczynamy od przygotowania farszu:Rozmrażamy
szpinak.
Cebulę drobniutko kroimy,wrzucamy na rozgrzaną patelnię,gdy będzie szklista i zacznie sie rumienić dodajemy pokrojone w kostkę filety z
łososia,i na małym ogniu dusimy go razem z
cebulą(można podlać odrobiną
wody) Rozmrożony
szpinak dorzucamy do
cebuli z
łososiem,dodajemy
koperek i w dalszym ciągu wszystko razem dusimy,do momentu aż
szpinak będzie miękki.Po tym czasie dodajemy
fetę,
jogurt,doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Foremkę do tarty wykładamy
ciastem,wypelniamy farszem( z ciasta które mi pozostało uformowalam kulę,ponownie ją rozwałkowałam i przykrylam góre z farszem).Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy naszego "paja" do czasu aż ciasto sie ladnie zrumieni. Smacznego:)
